Vorig jaar gingen we met veel enthousiasme en energie van start met het aanleggen van een moestuin, maar toen ik eenmaal zwanger was kon ik geen groente meer zien of mijn maag draaide zich om. Laat staan dat ik daar iets van wilde eten… het gevolg: een zwaar verwaarsloosde tuin!!
Voor aankomend seizoen hebben we sterk getwijfeld of we een moestuin willen aanleggen, want met de komst van een baby zullen we het de aankomende tijd wel erg druk krijgen. Maar ja, de baby kan ook gewoon lekker in de tuin slapen en gezonde biologische groenten zijn ook belangrijk voor de borstvoeding van de baby. Dus YES we gaan er weer voor!!
Voorlopig betekent dit dat ik mij alleen nog maar met het administratieve werk mag bezig houden, want lopen, bukken, tillen, etc. dat gaat al niet meer. Uit dit werk rollen dan weer de actiepunten voor Peter, die daarna heerlijk in het zonnetje staat te buffelen. Ik heb eindelijk personeel, maar ik vind het maar niks!!! Ik kan niet wachten totdat we weer samen lekker kunnen aanrommelen in de tuin.
Teeltrotatie
Om bodemmoeheid en andere ziektes te voorkomen hebben we als eerste een teeltrotatieplan opgesteld. We hebben de moestuin opgedeeld in acht vakken, die we jaarlijks rouleren (met uitzondering van de vaste soorten). Met deze rotatie komt elke groep slechts 1x in de vijf jaar op hetzelfde vak te staan. Dit zijn onze vakken:
- Kruiden – vast
- Aardbeien – aantal jaren vast
- Wortel- & knolgewassen – rotatie
- Peulvruchten – rotatie
- Vaste groenten – vast
- Blad- & stengelgewassen – rotatie
- Vruchtgewassen – rotatie
- Koolgewassen – rotatie
We hebben ervoor gekozen om een aantal jaren geen aardappels meer te telen. Voordat wij het huis kochten stonden in de tuin vaak en op meerdere plekken aardappels. Afgelopen jaar hebben we de aardappelziekte Phytophthora in de aardappels gehad. Hierdoor was de opbrengst van de aardappels slecht en de tomaten hebben we niet eens geproefd. Zonde! We laten de grond nu even een tijdje herstellen, dus geen aardappels dit jaar. Maar wel tomaten, gewoon in een pot.
Zaaiplan en zaden bestellen
Na het uitzoeken van de teeltrotatie heb ik een lijst gemaakt met de groenten en planten die ik dit jaar wil gaan zaaien in de moestuin:
- Aardbeien;
- Ananaskers;
- Andijvie;
- Basilicum;
- Bieslook;
- Rode bieten;
- Bloemkool;
- Boerenkool;
- Courgettes;
- Eetbaar viooltje;
- Klaprozen;
- Korenbloemen;
- Koriander;
- Lathyrus;
- Munt;
- Pastinaak;
- Platte peterselie;
- Pompoen;
- Rabarber;
- Radijs;
- Rode kool;
- Rozemarijn;
- Rucola;
- Sla;
- Slaapmutsje oranje;
- Slaboon;
- Snijbiet;
- Stengelui;
- Suikermaïs
- Afrikaantjes;
- Tijm;
- Tomaten;
- Tuinbonen;
- Uien;
- Veldsla;
- Wortel.
Alle zaden hebben we besteld bij De Bolster, dit is een firma die 100% biologische zaden produceert die ook volledig vrij zijn van genetische modificatie (GMO). Bij GMO wordt kunstmatig de DNA aangepast in de plant. Kijk maar eens op de uitgebreide website www.bolster.nl of naar dit leuke introductiefilmpje van De Bolster op Youtube:
Grond bewerken
Aangezien de bodem van onze moestuin uit zandgrond bestaat is onze tuin arm aan voedingsstoffen en wordt de aarde snel droog. Het is daarom voor ons van essentieel belang om jaarlijks de moestuinbedden te voorzien van een laag (bemeste) compost. Maar voordat de compost kan worden aangebracht heeft Peter eerst alle oude rommel van de bedden gehaald, zoals de koolsoorten en uitgebloeide planten.
Op de foto’s zie je de bemeste compost die we afgelopen weekend met de kar hebben opgehaald. Deze compost gaan we vermengen met de bovenste laag grond (ca. 15-20 cm) van de moestuinbedden. We gaan de bedden dus niet omspitten!
Tijdens het ophalen van de compost was de kar best zwaar beladen en de grond was ook nog eens glibberig, deze combinatie heeft er toe geleid dat Peter harstikke vast kwam te zitten in onze tuin. Niet heel grappig! Maar gelukkig met de hulp van wat buren is de auto weer losgekomen. De foto is van “the day after”…
Weken en voorzaaien
Ondertussen zijn de zaden per post bezorgd en kon ik beginnen met het weken en voorzaaien van de eerste zaden. Als beginnend moestuinierder vindt ik dat best spannend, hopelijk gaat alles goed! Ik ben begonnen met de Lathyrus (siererwt) te weken in een kommetje met lauw water. De volgende dag heb ik de Lathyrus voorgezaaid in een tray die ik in de zon op de vensterbank heb gezet. Nu is het enkel water geven en afwachten. Hopelijk willen ze goed ontkiemen, want ons huis is niet goed geïsoleerd en het zou maar zo kunnen dat de kiemtemperatuur toch nog iets te laag is en dat er niets opkomt.
Naast de tray met Lathyrus staan nu ook de doperwten, peulen en tuinbonen te ontkiemen. Deze heb ik eerst een dag laten weken en daarna heb ik de bodem gevuld met een aantal millimeter water en bevochtig ik de bovenkant steeds met een plantenspuit. Zodra Peter klaar is met het gereedmaken van het peulenbed wil ik deze zaden zo snel mogelijk de volle grond in krijgen. Dat lijkt me een betere plek dan in zo’n potje, waar de kans groot is dat ze wegrotten.