Countryroads

  • Home
  • Verbouwing
  • Buitenleven
  • Over ons

Kippetjes!

13 februari 2017 by Gisela

Een van de redenen waarom wij een grote tuin bij ons huis wilden hebben, is omdat we graag dieren willen houden. Het leek ons fantastisch om een paard, schapen, varkens en allerlei andere kleine huisdieren te gaan houden. Helaas is ons perceel niet groot genoeg voor een complete boerderij, dus we moeten het helaas laten bij kippen, konijnen en een hond.

Het uiteindelijke plan is om een mooi authentiek kippenschuurtje te bouwen, met een grote ren waar de kippen en konijnen lekker door elkaar lopen. Een ren die vanuit de tuin te benaderen is zodat het een beetje lijkt op een kinderboerderijtje. Voor de konijnen komt er dan een apart hok, ze gescheiden kunnen eten en overnachten. Een heel leuk plan, maar helaas beschikken we niet over de financiële middelen om dit in een keer te realiseren. Er zijn andere klussen die op dit moment belangrijker zijn. Totdat kennissen van ons vroegen of wij belang hadden bij hun Brahma kippen incl. hokken en attributen. De enige investering die wij dan nog moesten doen was de omheining. Dit was een kans die we niet wilden laten schieten, want op ons lijstje van favoriete kippen stonden ook de Brahma’s.

De Brahma is een groot kippenras met een prachtige forse donsontwikkeling, zelfs de benen en voeten hebben veren. Het ras wordt wel de koning onder de hoenderrassen genoemd om hun mooie statige verschijning. Door de vele veren is de Brahma goed bestand tegen winterse omstandigheden. Voor ons is het belangrijk dat de kippen van groot formaat zijn, omdat kleinere soorten in onze omgeving worden gepakt door roofvogels. Een ander groot voordeel van de Brahma is dat het een heel vriendelijke kip is, die je zelfs tam kan maken. Erg leuk voor kinderen!! Maar de Brahma heeft ook een nadeel: ze leggen niet zoveel eieren, ca. 150 per jaar. Dus als we veel eieren willen hebben zullen we nog een ander kippenras erbij moeten nemen.

Afgelopen zomer zijn we dus druk in de weer geweest met een kippen- en konijnenren. Voor het konijn is het noodzakelijk dat we het gaas ingraven, omdat hij anders zich heel snel zou uitgraven en op die manier zou ontsnappen. Dit betekende een grote klus, want we moesten dan maar liefst 90 m2 met de hand afgraven op 40 centimeter diepte. Maar gelukkig schoot Ake ons te hulp met zijn mooie oldtimer trekker, en samen troffen ze op een mooie zomerse dag de voorbereidingen voor de ren. “In ruil voor een BBQ ‘s avonds” zei Ake, nou dat komt voor elkaar!! 😉

Daarna ging Peter aan de slag met het bevestigen van het gaas en het terugkruien van het zwarte zand. Helaas had Peter niet zoveel hulp aan mij, want ik zat in het eerste trimester van mijn zwangerschap en ik was constant hartstikke beroerd. Gelukkig vonden zijn vrienden uit Amsterdam het hartsikke leuk om hier te logeren en hem te helpen met het kippenhok, dus helemaal alleen hoefde hij het ook niet te doen. En samen klussen is natuurlijk veel gezelliger dan in je eentje!

Eind oktober was het dan zover, de kippen werden verhuisd. Dit ging eigenlijk heel gemakkelijk en ze waren al vrij snel op hun gemak. Ze hebben de eerste week zelfs nog vier eieren gelegd. Maar toen begon het buiten al snel kouder te worden en stopten ze met leggen. Dit is heel normaal, want kippen leggen eieren in de periode van februari/maart tot oktober/november. Dus we moeten nog even geduld hebben tot het warmere voorjaar.

In eerste instantie hebben we een haan en drie hennen gekregen. De twee zwarte hennen, een mooie koekoekskleur hen en een haan. De kleur van de haan vind ik lastig in te schatten, dit is waarschijnlijk de meerzomige blauwzilver patrijs kleur.

Deze set kippen en haan zijn al wat ouder, de hennen leggen daarom ook wat minder eieren.

Maar gelukkig hebben wij afgelopen zondag nieuwe aanwas gekregen van onze rietdekker Bart. Twee mooie Brahma hennen van ongeveer 7 maanden oud, in de kleur buff zwartcolumbia. Wat we hebben begrepen is dat deze hennen al goed eieren leggen, dus ik ben benieuwd wanneer we onze eerste eitjes kunnen eten.

En natuurlijk niet te vergeten, Hippie, het konijn van Noor. Het was even spannend hoe de kippen en Hippie zich gezamenlijk in een ren zouden gedragen, maar Hippie voelt zich prima thuis tussen de kippen. Afgelopen winter heeft hij zelfs bij strenge vorst vertoefd onder de warme donsveren van de koekoekskip. Grappig toch?!

Filed Under: Buitenleven Tagged With: kippen, konijn, zelfvoorzienend

Bonjour…

 

Profielfoto countryroads Welkom op mijn blog Countryroads. Leuk dat je een kijkje komt nemen in onze wereld! The place where I belong…

Op deze blog willen we graag onze wilde plannen met jullie delen! Regelmatig berichten we over de verbouwing van de boerderij en het leven op het platteland. Voor meer informatie over ons, klik hier.

Archief

  • maart 2017 (3)
  • februari 2017 (3)
  • januari 2017 (2)
  • december 2016 (1)
  • juli 2016 (1)
  • juni 2016 (1)
  • mei 2016 (1)
  • april 2016 (5)
  • maart 2016 (6)
  • februari 2016 (3)
  • januari 2016 (2)
  • november 2015 (2)
  • oktober 2015 (3)
  • september 2015 (2)
  • augustus 2015 (2)

@giselalensing

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.

Tags

aardappelen aardbeien artisjok baby badkamer before pictures bessen boomgaard composthoop courgette dak dampopen documentaire Duurzaam ecologisch energie feestdagen hondjes huishouden isolatie isoleren kampvuur keuken kippen konijn moestuin pasen plafond radijs reparaties schaatsen schilderen slaapkamer snoeiwerk takkenril Tekeningen tuin tuinontwerp verhuizen vijg vogels voortuin winter woonkamer zelfvoorzienend

Meest recente berichten

  • Sloopwerk en verder met zaaien 21 maart 2017
  • Eerste moestuinbed is gereed 14 maart 2017
  • Start van een nieuw moestuinseizoen! 6 maart 2017
  • Kippetjes! 13 februari 2017
  • Inmeten slaapkamerraam 6 februari 2017

Copyright © 2023 · Beautiful Pro Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in